Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

TAKSTOMRÅDER

Vi tilbyr: Landbrukstaksering, Boligsalgsrapport, Skade- og Verdi- og lånetakst på tomter, bolig, inbo, fritidshus, næringsbygg, båter og maskin. Naturskade, Naturskadeskjønn, Skadeskjønn, Uavhengig kontroll, Rådgivning, Ansvarlig søker, Byggekontroll m.m.

Med lang erfaring kan vi vise til gode referanser, og tidligere arbeid.

Takstfirma Bruhaug AS utførte et mangfold av oppdrag for krevende kunder.

Mange års erfaring med utfordrende og krevende arbeid har gitt oss kunnskapen og annerkjennelse i markedet til å utføre krevende jobber med god kvalitet.


Forhåndstakst

Taksten er en forhåndsvurdering av eiendommen og gjelder før eiendommen er bebygd og opparbeidet til komplett ferdigstillelse, med offentlig brukstillatelse, og utført slik som beskrtevet i takstdokumentet.

Taksten er basert på fremlagte tegninger og/eller beskrivelser, reguleringsplaner/betemmelser m.m. Forutsetningene er forhåndsvurderte og intet endelig takstresultat.


Landbrukstakst

Landbrukstakster opprettes på grunnlag av rundskriv 3/2002 fra Landbruksdepartementet og tar kun for seg rent pantbare faste verdier innen landbruk.

Elementer som melkekvoter, besetning, inventar, og driftsutstyr som traktorer og redskap er ikke vurdert og kommer i tillegg til realverdi av selve takstobjektet.

Dette nevnes fordi mye av brukets kapitaloppbygging ofte ligger i disse elementene, og de bør vektlegges ved vurdering av taksten.


Naturskade

Naturskader er skader forårsaket av for eksempel storm, flom, ras, skred og stormflo.


Maskinverdi og skadetakst

Taksering av maskiner sin tekniske tilstand, og restverdi. Gjelder også løse og fastmontert utstyr.


Tomtetakster

Taksering av tomter for bolig, næring og fritids boliger. Gjelder ubebygd areal.


Skadetakst

Nøytral vurdering av skadeomfang og kalkulasjon av kostnader for utbedring.

En skadetakst kan være aktuelt i forbindelse med et innbrudd eller en annen skade på boligen.


Næringstakst

Næringstakst er en vurdering av eiendommens/næringsseksjonens markedsverdi. Takstene utføres i henhold til Nito-Takst`s retningslinjer, NS 3451 og NS 3940 (Norsk Standard). Taksten er kun basert på visuell befaring uten inngrep i byggverket, evt. supplert med enkle målinger.

Ved taksering av en eiendom kontrollerer den enkelte en rekke fremviste dokumenter.

Verdifastsettelsen er basert på driften av eiendommen med bl.a, gårdsregnskap, leiekontrakter, reguleringsforhold, utnyttelse, m.m. Egenleie for hele eller deler av eiendommen stipuleres, samt at det vurderes en normal stedsbetinget leie for eiendommen. Sammen med dagens realrente, og et vurdert risikotillegg blir eiendommens inntekstoverskudd nettokapitalisert.

Etter en kontantstrømanalyse beregnes en nåverdi over en lengre periode, vanligvis 10 år. Ved beregning av nåverdi tas det hensyn til inntektsutvikling, kostnadsutvikling, realavkastningskrav og diskonteringsrente. Disse verdiene blir antatt av takstmannen etter retningslinjer fastsatt av Nito Takst. På bakgrunn av dette fastsettes verditakst for den aktuelle eiendommen.


Reklamasjonsrapporter

En reklamasjonsrapport er i prinsippet en tilstandsrapport, men hvor oppdraget er å vurdere forhold det klages på når en eiendom skifter eier.

Vi gjør en befaring på stedet, og vurderer i tillegg tilgjengelig teknisk dokumentasjon. De juridiske sidene av saken vurderes ikke. Økonomiske konsekvenser beregnes ut fra kostnader ved utbedring til referansenivået, dersom et negativt avvik blir påvist.


Verdi og lånetakst bolig/fritidsbolig

Verditaksten inneholder generelle opplysninger om eiendommens byggemåte, tekniske verdi samt låne- og markedsverdi. Verditaksten gir generelle opplysninger om bygning, samtidig som den gir opplysninger om dokumenter som er innhentet, slik som eventuell utskrift fra grunnbok, skjøte, festekontrakter, målebrev, ferdigattester, situasjonskart, tegninger osv. Verditaksten skal beskrive den tekniske verdien på huset, gi en markedsvurdering og en enkel beskrivelse av eiendommen. Ønskes det en grundigere undersøkelse av boligens tekniske tilstand, anbefales en boligsalgs-/tilstandsrapport.

Verditaksten utarbeides på grunnlag av en visuell befaring, og det foretas ikke fysiske inngrep som for eksempel riving eller åpning av konstruksjoner. Normalt flyttes ikke møbler og inventar. Verditaksten er således ikke en garanti for at det ikke kan finnes skjulte feil og skader.

Det foretas ikke detaljert beskrivelse av piper, ildsteder og andre branntekniske forhold. For kontroll, benytt det stedlige branntilsyn.

Elektriske installasjoner beskrives heller ikke i detalj. Befaring av elektriske installasjoner anbefales utført av autorisert el-takstmann.


Skjønn

Skjønn benyttes ofte ved større skader/brannskader og i de tilfellene hvor det ikke finnes et fullstendig fysisk objekt å taksere, for eksempel etter en boligbrann.


Båtverdi og skadetakst

Vi kan levere verdivurdering, takst, og salgsrapport til din fritidsbåt.

Maskinell tilstand, skrog skottgjennomganger. Utrustning og teknisk utstyr

Ta kontakt dersom du trenger en takst eller en vurdering.

Share on Facebook

Logg inn